MAEL en Francisco van Benthum lanceren upcycled collectie

MAEL gaat naar de toekomst, 2050 om precies te zijn. Waar mode transparant, ethisch en duurzaam is. De transitie wordt afgetrapt met de lancering van een upcycled collectie volledig geproduceerd in Amsterdam van oude MAEL producten en ontworpen door Francisco van Benthum, een pionier op het gebied van duurzame mode 

De voetbalbroers Siem en Luuk de Jong zijn MAEL vijf jaar geleden gestart. Vorig jaar kwamen zij in contact met Naz Kawan, de oprichter van A Beautiful Mess, nu 2050 factory. Met haar fabriek in Amsterdam werkt ze met getalenteerde kleermakers met een vluchtelingenachtergrond voor grote merken. Het stel besloot de handen ineen te slaan en deze upcycle collectie is een klein voorproefje. In augustus lanceren zij samen een nieuw merk met de naam 2050, waarbij ze de standaard willen zijn van een duurzame modewereld. 2050 is naast een naam natuurlijk ook het jaar waarin de klimaatdoelstellingen behaald moeten zijn. 

“We merkten dat MAEL niet meer past in hoe wij de wereld voor ons zien”, zegt Siem de Jong. “Dat is de belangrijkste reden voor deze transitie. We zijn flexibel en hebben niet de bureaucratie van een groot modebedrijf. We kunnen dan ook de verandering van A tot Z ingaan. Dat is spannend en brengt risico’s met zich mee, maar dat is ondernemerschap. We geloven dat dit noodzakelijk is en dat we onze verantwoordelijkheid hierin moeten nemen”. De sporters hebben een groot bereik en zijn zich bewust van de impact die ze kunnen maken. “We hebben de mogelijkheid om verandering teweeg te brengen met wat we uitdragen,” zegt Luuk. “Met het kledingmerk hopen we echt een verschil te kunnen maken.”

De gehele productie van de collectie is naar Amsterdam gehaald. In hun eigen fabriek produceert het merk ook voor anderen. Daarmee grijpen ze terug naar de rijke textielhistorie in Nederland. “Vakmanschap moet weer naar de voorgrond”, vertelt Naz. “Er is veel talent aanwezig in ons land, een grote groep gevluchte kleermakers met fantastische vaardigheden die moeilijk een kans krijgen. Met ons merk en de fabriek versnellen we niet alleen de transitie naar een duurzame modewereld, maar ook het integratieproces van de kleermakers.” 

Die duurzame verandering is belangrijk. De mode-industrie is een van de grootste vervuilers ter wereld. Enorme hoeveelheden onverkochte kleding eindigen ieder jaar op de brandstapel of in zogenaamde landfills. We moeten weer waardering krijgen voor de spullen die we kopen, voor het vakmanschap en de uren die in het maakproces gaan zitten. 

Beeldmateriaal is verkrijgbaar. Voor extra informatie of interviewaanvragen contact: info@maelstudio.com